Turist în România: Podul lui Dumnezeu, unic în lume

0

Turist în România: Podul lui Dumnezeu, unic în lume

Podul lui Dumnezeu
Podul lui Dumnezeu

Turist în România: Podul lui Dumnezeu, unic în lume

De curând, alături de agenţia Scorilo Turism (www.scoriloturism.ro) am descoperit Podul lui Dumnezeu sau Podul Natural, cum i se mai spune din comuna Ponoare, Mehedinţi. Pe lângă frumuseţea uluitoare, el are şi o legendă impresionantă. Se spune că Dumnezeu îi protejează pe cei care trec podul ce îi poartă numele.

Podul lui Dumnezeu

Dacă alegeţi să îl vizitaţi veţi descoperi o uriaşă arcadă de piatră peste care trece şoseaua Baia de Aramă-Drobeta Turnu Severin, traversând Valea Pragului. Istoria spune că el s-a format prin prăbuşirea peretelui superior al peşterii şi se impune în peisaj prin masivitate. El are 13 metri înălţime, 22 de metri lăţime şi 9 metri deschidere. Veţi descoperi un amalgam de culori şi forme, toate lucrate fără intervenţia omului. „Podul poate fi admirat în toată măreţia sa din Crovul Peşterii, de unde se dezvăluie deschiderea spre Valea Pragului şi structura lui etajată formată din blocuri de calcar suprapuse, supuse eroziunii şi vremurilor. Privit din partea opusă, dinspre Valea Turcului, Podul se impune ca un arc uriaş, împietrit, pe sub care se admiră Dealul Peşterii şi seninul cerului“, se arată pe site-ul oficial al Primăriei Ponoare, Mehedinţi. Lângă pod veţi putea admira şi Peştera de la Pod sau Peştera Ponoarele. Ea are o lungime de 734 de metri şi reprezintă un prim drenaj al apelor între Zăton şi subsolul ciuruit de galerii pe care este aşezată această localitate. Peştera este situată chiar sub dealul care-i poartă numele reprezentând singura legătură dintre Zătonul Mare şi Zătonul Mic realizată la nivel subteran.

podul_lui_dumnezeu_7_20120104_1187111280

Localnicii au păstrat numeroase legende despre formarea Podului care explică denumirea de Podul lui Dumnezeu sau Podul Uriaşilor: Lui Dumnezeu i s-a făcut milă de oamenii din Ponoarele care nu puteau trece Valea Pragului şi l-a alungat pe diavol care se adăpostea în peştera de la Pod. Dracul a fugit şi atunci tavanul peşterii s-a prăbuşit, iar Dumnezeu a făcut podul pentru oameni. Dracul a ieşit la Zătonul Mare zgârâind cu ghiarele stâncile din Dealul Peşterii. Acolo s-a aşezat pe o piatră care-i poartă şi acum numele (Stânca Dracului)”. Chiar şi acum peştera păstrează o energie înspăimântătoare, în timp ce podul este spectaculos.

Pestera Ponoarele
Pestera Ponoarele

pestera_ponoarele

Leave A Reply