Parcul dendrologic Simeria, locul cu peisaje unice

0
Parcul dendrologic Simeria
Parcul dendrologic Simeria

Parcul dendrologic Simeria, locul cu peisaje unice

Avem o țară superbă ce merită admirată și apreciată chiar dacă uneori serviciile ne aduc nemulțumiri. Poate că ține și de noi să învățăm să o iubim așa cum e și să încercăm să schimbăm ceva. Avem zone autentice si impresionante pe care nu trebuie să le căutăm la mii de kilometri distanță. Pentru a doua oară am vizitat cel mai mare parc dendrologic din România. Are o suprafață de 70 de hectare și este clasat pe locul III în Europa și pe locul XI în lume. Am petrecut doar două ore în ciripirul păsărilor, am admirat bătrânii sau mai tinerii copaci, iar florile mi-au bucurat simțurile. Aici sunt peisaje unice, cu arbori exotici rari, poienițe, lacuri și izvoare.Este o adevarată oază de liniște în care poți să-ți asculți propriile gânduri. Arborii sunt din diferite zone ale lumii printre care Europa, America de Nord și Asia.

parc simeria

 

Arboretumul Simeria este o arie naturală protejată de tip dendrologic și peisagistic ce cuprinde cea mai veche şi valoroasă colecție de plante exotice și autohtone din România. Este singura în Europa Centrală şi de Sud-Est, fiind la origine un parc ce înconjura în anii 1700 Castelul Gyulay (Ocskay). Potrivit datelor istorice, parcul a aparținut mai multor familii nobiliare din Transilvania și a fost transmis pe linie feminină de la familia Gyulay la familiileKun, Fay și familia contelui Ocskay, de la care statul comunist l-a confiscat și a fost trecut sub egida Academiei Române. Prima alee amenajată a fost cea pe care s-au plantat castani în anul 1763. In prezent, arboretumul deține 2165 de specii diverse de plante și arbori rari.

IMG_9833

Se află în lunca Mureșului și a fost creat la începutul secolului XVIII prin amenajarea zăvoaielor naturale din împrejurimi. Rezervația se află la periferia orașului Simeria, la 10 km est de municipiul Deva, iar accesul se face din DN 7.

parc simeria 2

IMG_9876

Leave A Reply