Oraşul de piatră – minunea din Iordania

0

Vizita la Petra

Este poate cea mai impresionantă atracţie a Regatului Haşemit al Iordaniei. Fie că alegeţi un sejur la Marea Moartă, fie la cascadele Ma’in, locuri perfecte pentru vacanţa de vară, Petra este un obiectiv ce nu trebuie ratat.


Considerat o minune, oraşul de piatră, este un sit arheologic aflat în partea de sud-vest a Iordaniei. Arhitectura este deosebită, clădirile fiind săpate în piatra muntelui, devenind o atracţie turistică deosebită. Se spune că exploratorul elveţian Johann Ludwig Burckhardt a fost cel care a descoperit acest oraş în anul 1812. În 1985, a fost inclus în patrimoniul UNESCO, fiind considerat „una dintre cele mai preţioase moşteniri culturale ale omenirii”. În acest oraş, ce este identificat sau confundat cu Sela, care înseamnă tot piatră, există o mânăstire dedicată regelui Obodas, fiind monumentul cu cea mai impunătoare faţadă, având o lungime de 50 de metri şi o înălţime de 45 de metri.

 

Pentru a vizita Petra, aveţi nevoie de cel puţin o zi la dispoziţie. Hărţi şi ghiduri sut de vânzare încă de la intrarea în oraş. Micii beduini sunt gata să vi le ofere. Încă de la intrare, recomand şi cumpărarea  unui Hijab (basma de acoperire), iar beduinii vă vor ajuta să vi-l împodobească în stilul lor iordanian. Dacă nu vă doriţi să parcurgeţi oraşul pe jos, puteţi închiria măgari, cămile sau trăsuri.

Încă de la intrarea în defileu, fiecare turist rămâne impresionat de frumuseţea locului. Defileul numit de localnici „Siq” – este  îngust şi înalt, pe alocuri pereţii săi apropiindu-se până la o distanţă de 3-4 metri. La capătul acestuia se află cea mai cunoscută ruină –  „Al Khazneh” – Trezoreria – care este săpată în întregime în peretele de piatră. Odată ajunşi aici puteţi admira şi oferi apă cămilelor, puteţi servi sucuri naturale şi apoi să vă continuaţi drumul…spre poalele muntelui numit „en-Nejr” unde se află Teatrul, amplasat în aşa fel încât poată fi văzute mormintele din apropiere.

 

 

 

 

 

alaturi de un politist beduin

Categories: JURNAL DE CALATORIE

Leave A Reply